Menu

Προγράμματα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών με διεθνή αναγνώριση και εμβέλεια

Όλο και περισσότεροι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασίας σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το δεδομένο αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει ενταθεί και έχει καταγραφεί ως brain drain.  Κλασικές ειδικότητες που έχουν μετακινηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια είναι οι απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής, πολυτεχνείων, οργάνωσης και διοίκησης και όχι μόνο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι -μεταξύ άλλων- και η κατοχή πρόσθετων προσόντων αλλά και επαγγελματικών εξειδικεύσεων. Πέραν του βασικού πτυχίου, η κατοχή ενός διπλώματος που αναγνωρίζεται παντού ενισχύει το Portfolio μας και επαυξάνει τι πιθανότητες για την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Και ενώ σε αρκετούς κλάδους υπάρχουν ευρέως γνωστές τέτοιες εξειδικεύσεις και προγράμματα (π.χ. στα Διεθνή λογιστικά Πρότυπα) σε πιο παραδοσιακούς κλάδους όπως πχ η εκπαίδευσή δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Στην Ελλάδα προσφέρονται αρκετά προγράμματα επιμόρφωσης κυρίως από Α.Ε.Ι. ή προγράμματα κατάρτισης από πιστοποιημένους φορείς Δια Βίου Μάθησης από το Υπουργείο Παιδείας τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα. Αλλά αφορούν στην αξιοποίηση τους κυρίως εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Υπό αυτό το πρίσμα παρατίθενται μερικά προγράμματα κατάρτισης για Εκπαιδευτικούς- Πανεπιστημιακά και μη- που προσφέρουν αναγνώριση και δυνατότητα εργασίας σε διεθνές επίπεδο για όσους στοχεύουν μελλοντικά να εργαστούν στο εξωτερικό ως εκπαιδευτικοί και ως επιστήμονες της αγωγής.

1. International Baccalaureate Educator Certificate
Σχεδόν σε όλα τα Διεθνή Σχολεία (International Schools) ανα την υφήλιο εφαρμόζεται το αναλυτικό πρόγραμμα International Baccalaureate (IB). Αποτελεί ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ηλικίες απο την προσχολική αγωγή εως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα απολυτήρια απο σχολεία IB είναι διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρίζονται για σπουδές σε όλα τα Πανεπιστήμια. Το IB Educator Certificate αποτελεί επίσημη κατάρτιση στο πρόγραμμα IB και προσφέρει περισσότερες προοπτικές στα άτομα που θέλουν να διδάξουν σε International Schools. Παρά το υψηλό κόστος του, μπορείτε να τοα αποκτήσετε σε αναλογικά μικρό χρονικό διάστημα και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους επιθυμούν να διδάξουν σε International Schools .
Αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ https://www.ibo.org/professional-development/professional-certificates/ib-educator-certificates/

2. Montessori Diploma

Το συγκεκριμένο Diploma σας πιστοποιεί ως Μοντεσσοριανό Παιδαγωγό με τη δυνατότητα απασχόλησης σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια εναλλακτική για όσους επιθυμούσαν να εργαστούν στην προσχολική αγωγή αλλα δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το αντίστοιχο πτυχίο. Αναγνωρίζεται διεθνώς σε όλα τα Μοντεσσοριανά Νηπιαγωγεία του κόσμου. Δυνατότητα να ανοίξετε δικό σας Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο αλλά για τους Έλληνες ενδιαφερομένους έχει το μειονέκτημα ότι δεν παρέχεται on-line κατάρτισης και φυσικά δεν αναγνωρίζεται για διδασκαλία σε μη Μοντεσσοριανά Νηπιαγωγεία.
Αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ https://www.mariamontessori.org/training/what-we-offer/ami-diploma-course/

3. Teaching English to Speakers of Other Languages (TESOL)

Το TESOL είναι το πιο διαδομένο από τα τρια καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι προαπαιτούμενο για να διδάξει Αγγλικά ένας εκπαιδευτικός σε άλλες χώρες (είτε σε κολέγια είτε σε Αγγλόφωνα σχολεία) ειδικά αν ο δεν κατάγεται από Αγγλόφωνη χώρα.
Σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η διεθνής του αναγνώριση σε όλα τα Αγγλόφωνα σχολεία και κολέγια ανα την υφήλιο ωστόσο έχει ένα σχετικά υψηλό κόστος και φυσικά συγκεκριμένα προαπαιτούμενα (requirements), ανα περίπτωση, όπως πτυχίο Α.Ε.Ι., εμπειρία στη διδασκαλία Αγγλικών και φυσικά τα συγκεκριμένα πτυχία-πιστοποιήσεις δεν δίνουν το δικαίωμα διδασκαλίας στην Ελλάδα.
Αναλυτικές πληροφορίες δείτε εδώ https://www.tesol.org/

Σε κάθε περίπτωση, η επικαιροποίηση των γνώσεων και η Δια Βίου Μάθηση, είτε πρόκειται για επιστήμονες που θα εργαστούν ή εργάζονται εντός της Ελλάδας είτε για αποφοίτους Α.Ε.Ι. που εξετάζουν σπουδές ή μια σταδιοδρομία στο εξωτερικό αποτελεί πλέον ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Λαμβάνοντας υπόψη και τις συνεχόμενες εξελίξεις σε όλους τους κλάδους των επιστημών, αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι από εμάς θα κληθούμε να επανακαταρτιστούμε και εφοδιαστούμε με νέες γνώσεις που θα συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη άσκηση του έργου μας.

Σύνταξη - Επιμέλεια Δρ Ταουσάνης Χρήστος, σύμβουλος σταδιοδρομίας | www.e-employ.gr

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Αθηνα

T. 213 0360288 / 211 7706766

Θεσσαλονικη

T. 2310 230545 / 2310 230415

Θες να μαθαίνεις για τις επιμορφώσεις μας;
Γράψε μας το mail σου
×