Menu

12 δεξιότητες που οφείλει να έχει ο εκπαιδευτής ενηλίκων στα ΣΔΕ

Είναι αναμφισβήτητο, ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι αρκετά διαφορετικός από το ρόλο του εκπαιδευτή στα υπόλοιπα σχολεία, καθώς καλείται να διδάξει το γνωστικό του αντικείμενο σε ενήλικες που εγκατέλειψαν το σχολείο πριν από αρκετά χρόνια. Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις ικανότητες του αλλά συγχρόνως και να αναπτύξει τις δεξιότητες του µε σκοπό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και του προγράμματος αλλά και των εκπαιδευμένων του. Για να υπάρξουν όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνεται χρήση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του εκπαιδευτή - όπως αναφέρονται παρακάτω - σε συνδυασμό µε ενεργητικές τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων χρησιμοποιώντας όπου κρίνεται σκόπιμο διάφορα εποπτικά μέσα.

- 1η δεξιότητα: Χρήση επιστημονικών γνώσεων µε σκοπό την εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών κατάλληλων για ενήλικες.
- 2η δεξιότητα: Επιλογή και οργάνωση του τρόπου της εναρκτήριας συνάντησης µε κατάλληλες τεχνικές γνωριμίας ενηλίκων µε απώτερο σκοπό την ανάλυση των προσδοκιών και των αναγκών των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ.
- 3η δεξιότητα: Τεχνικές γνώσεις ­ δεξιότητες, όπως για παράδειγμα σχεδιασμός διδασκαλίας µε ανάλογη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ηλεκτρονικού υπολογιστή, κ.ά. κάτι το οποίο προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων, κάνοντας τη διδασκαλία επίκαιρη και παραγωγική.
- 4η δεξιότητα: Σύνταξη σωστού πλάνου για τη στοχοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες εμπειρίες αλλά και τις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των εκπαιδευόμενων µε κύριο στόχο την άμεση συσχέτιση τους µε την καθημερινή τους ζωή.
- 5η δεξιότητα: Ενεργοποίηση - µέσω της διδασκαλίας του γνωστικού του αντικειμένου - των ενεργητικών τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως «οι ομάδες εργασίας» «η συζήτηση», το «παίξιμο ρόλων» γεγονός που θα εξασφαλίσει την ενεργητική συμμετοχή και θα προωθήσει την επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευόμενων.
- 6η δεξιότητα: Εναλλαγή των παραπάνω τεχνικών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ή ακόμα και παραλλαγή ανάλογα µε το πρόγραμμα μάθησης.
- 7η δεξιότητα: Ενεργοποίηση και εμψύχωση όλων των ενήλικων εκπαιδευομένων
- 8η δεξιότητα: Ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος ανάμεσα στον εκπαιδευτή και στους εκπαιδευόμενους.
- 9η δεξιότητα: Επίλυση - μέχρι το βαθμό που είναι εφικτό - προβλημάτων που άλλοτε αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους άλλοτε τη διαδικασία μάθησης ή ακόμη και προβλήματα που σχετίζονται µε το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο των ΣΔΕ.
- 10η δεξιότητα: Επιλογή εναλλακτικών λύσεων προσπαθώντας να προωθηθεί η ανάπτυξη θετικού κλίματος, η αλληλοεκτίμηση, η αλληλοσυνεργατικότητα και η υποστήριξη των εκπαιδευόμενων.
- 11η δεξιότητα: Η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων και συνεργασιών µε τοπικούς πολιτιστικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
- 12η δεξιότητα: Η αξιολόγηση τόσο του εκπαιδευτικού έργου που έχει επιτελέσει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός όσο και της δικής του αυτοαξιολόγησης. Η αξιολόγηση βοηθά στο να καταλάβει ο εκπαιδευτής «τι δεν πήγε καλά ή γιατί δεν λειτούργησε η συγκεκριμένη τεχνική µε την ομάδα, κ.ά », µε αποτέλεσµα τη βελτίωση σε µμελλοντικό πρόγραμμα.

Ο εκπαιδευτής ενηλίκων και ειδικότερα ο εκπαιδευτής των ΣΔΕ πρέπει να είναι εφοδιασμένος µε δεξιότητες και γνώσεις τόσο του γνωστικού του επιπέδου όσο και των θεωριών και τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων. Είναι σημαντικό επίσης, να τονίσουμε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπαιδευτές των ΣΔΕ είναι άτομα μικρότερης ηλικίας σε σχέση µε τους εκπαιδευόμενους τους µε αποτέλεσµα τη δημιουργία άγχους «αμφισβήτησης». Η σωστή αρχική διερεύνηση αναγκών-προσδοκιών από το πρόγραμμα σε συνδυασμό µε την εφαρμογή ενεργητικών εκπαιδευτικών τεχνικών ενηλίκων μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εκπαιδευτή και να επιτευχθεί µία ομαλή πορεία μάθησης που θα έχει επιτύχει το σκοπό της.

Πηγή: http://www.scientific-journal-articles.org

elearning3 6 19

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Αθηνα

Φειδιππίδου 27, 11527
T. 213 0360288 / 211 7706766
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονικη

Λ.Καυταντζόγλου 14Α, 54639
T. 2310 230545 / 2310 230415
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θες να μαθαίνεις για τις επιμορφώσεις μας;
Γράψε μας το mail σου
×