Menu

Γιατί η Φιλοσοφική Συμβουλευτική κερδίζει ολοένα και περισσοτέρους επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και καθημερινούς ανθρώπους;

Γιατί η Φιλοσοφική Συμβουλευτική κερδίζει ολοένα και περισσοτέρους επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και καθημερινούς ανθρώπους;

Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική είναι μια άσκηση, εφαρμογή της φιλοσοφίας ως τρόπου ζωής και όχι ως ακαδημαϊκού αντικειμένου. Aντλεί ιδέες από υπαρξιστές φιλοσόφους ή από τη στωική φιλοσοφία. Υπερβαίνει, όμως, την εμπειρική μερικότητα και ερευνά αναστοχαστικά τα ζητήματα. Μια από αυτές τις ιδέες, είναι και η ιδέα του άγχους, ως παράγωγο φόβου και φροντίδας για την καθημερινή ζωή. Το άγχος δηλαδή θεωρείται, φιλοσοφικά, υπαρξιστικά, ως αναπόφευκτη συνέπεια της έγνοιας για τη ζωή, ενώ η παντελής του έλλειψη θεωρείται προβληματική. Παράλληλα η μοναξιά και η ανάγκη σχέσης και επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους αποτελούν κεντρικούς προβληματισμούς της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής, προερχόμενοι από την υπαρξιστική φιλοσοφία. Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική εδώ χρησιμοποιώντας το φιλοσοφικό διάλογο βοηθά το σύγχρονο άνθρωπο στην αντιμετώπιση των δεδομένων της ύπαρξης. Κύρια προσφορά της είναι ο διαλεκτικός τρόπος του σκέπτεσθαι. Μια διαλεκτική που προσανατολίζει θετικά το αρνητικό και συντελεί σε μια όξυνση της συνειδητοποίησης του πραγματικού μέσα από την εργασία και την κουλτούρα.

Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία, τις θεωρίες και τους τρόπους της κριτικής σκέψης, για να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους ή πελάτες να αντιμετωπίσουν συνήθη θέματα και διλήμματα ζωής. Τέτοια ζητήματα περιλαμβάνουν τις κρίσεις στη μέση ηλικία, την απώλεια, τις αλλαγές σταδιοδρομίας, τα ηθικά προβλήματα, το άγχος που σχετίζεται με την εργασία και πολλές άλλες κοινές, ανθρώπινες προκλήσεις της ζωής. Συχνά, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν φιλοσοφικά βοηθώντας τον συμβουλευόμενο να εξετάσει και να επανεξετάσει τη συλλογιστική του σχετικά με τέτοια θέματα. Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική γνωρίζει για την πλειοψηφία των ανθρώπων ότι είναι ικανοί να λύσουν τα περισσότερα από τα καθημερινά τους προβλήματα είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια καλών φίλων. Πολλές φορές όμως τα προβλήματα αυτά γίνονται περίπλοκα, εξαιτίας λανθασμένων δικών μας θέσεων και αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάποιες αξίες μας να έρχονται σε σύγκρουση με γεγονότα, σχέσεις μας με άλλα πρόσωπα να εγκλωβίζονται σε φαύλους κύκλους, να προκύπτει αδυναμία επίλυσης προβλημάτων ή ακόμα και η ζωή η ίδια να φαντάζει ορισμένες φορές ασήμαντη. Τότε είναι που η Φιλοσοφική Συμβουλευτική καλείται να βοηθήσει τα άτομα που το μυαλό τους είναι υγιές, ωστόσο η σκέψη τους είναι μπλοκαρισμένη και μπερδεμένη.

Παράλληλα, ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει την υποχρέωση και την ευθύνη να απαντήσει σε κομβικά ερωτήματα, όπως το ποιοι είμαστε και πως συνδεόμαστε με τον κόσμο γύρω μας, πως μπορούμε να φτάσουμε στη γνώση περί του εαυτού, ποιο είναι το νόημα της ζωής; Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική είναι εκείνη που θα επιτρέψει την απάντηση αυτών των ερωτημάτων αποκαθιστώντας και επαναφέροντας την τέχνη της φιλοσοφικής παραίνεσης και αρωγής του ανθρώπου, θέτοντας το cogito και το dubito στο επίκεντρο του ανθρώπινου προβληματισμού. Αυτό που ζητείται από τη φιλοσοφία σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια συνεισφορά στην κατανόηση της ύπαρξης, με την αναγνώριση εκείνων των διαδρομών που θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από την καταστροφή και να προσφέρουν ευημερία και προσωπική ανάπτυξη. Σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής υπάρχουν προβλήματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ανθρώπινες ενέργειες και θα μπορούσαν να οδηγηθούν εκτός ελέγχου αν δεν υπήρχε κάποιος προσανατολισμός. Οι τεχνικές εξελίξεις συχνά αλλοτριώνουν και υποβαθμίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα, με αποτέλεσμα η φιλοσοφία να καλείται να επιφέρει εκείνη την ισορροπία και να καλλιεργήσει μια καθημερινή σοφία που θα μπορέσει να προσανατολίσει άνδρες και γυναίκες στην εκπλήρωση των στόχων τους.

Συνοψίζοντας, η φιλοσοφική συμβουλευτική δείχνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να κερδίζει έδαφος τόσο σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ευρύτερα πεδία της συμβουλευτικής, του επαγγελματικού προσανατολισμού, της μέριμνας και του coaching αλλά και ως αναδυόμενο ρεύμα σε μεμονωμένους που επιδιώκουν να βρουν την ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική τους καθημερινότητα.

Για το λόγο αυτό, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες και επαγγελματίες συμμετέχουν στο πρώτο και μοναδικό εξειδικευμένο διαδικτυακό πρόγραμμα που υλοποιεί το κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Employ, με επιμορφωτές καταξιωμένους επιστήμονες

Επεξεργασία-Επιμέλεια κειμένου: Employ Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | www.e-employ.gr

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Αθηνα

Φειδιππίδου 27, 11527
T. 213 0360288 / 211 7706766
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονικη

Λ.Καυταντζόγλου 14Α, 54639
T. 2310 230545 / 2310 230415
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θες να μαθαίνεις για τις επιμορφώσεις μας;
Γράψε μας το mail σου
×