Menu

10 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

1) Είμαι υποψήφιος των φετινών Πανελλαδικών στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και άκουσα ότι θα μπορώ να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου πέρα από το Οικονομικό ΣΣΑΣ και τις στρατιωτικές σχολές των μονίμων υπαξιωματικών. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Η υπουργική απόφαση ισχύει για τους μαθητές που είναι φέτος Β' Λυκείου και ως εκ τούτου δεν αφορά τους υποψηφίους που θα καταθέσουν φέτος το μηχανογραφικό τους.
Σε αντίθεση, με ότι ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια, για πρώτη φορά από το νέο σχολικό έτος, οι υποψήφιοι του 4ου ΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τα τμήματα:

1)ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) – ΣΩΜΑΤΑ- ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ
2)ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.) – ΣΤΡΑΤ. -ΣΧΟΛΕΣ
3)ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Μ.Υ.Α.) – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ

2) Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, ωστόσο ενδιαφέρομαι για το Λιμενικό Σώμα και αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων να διεκδικήσω κάποια θέση.
Βεβαίως και θα μπορούσες εφόσον ανακοινώθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο αριθμός των υποψηφίων καθορίζεται σε τριάντα (30) για τους Δοκίμους Σημαιοφόρους και σε εκατό (100) για τους Δοκίμους Λιμενοφύλακες.

Η προθεσμία μάλιστα της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, θα γίνεται από 06/05/2019 ημέρα Δευτέρα έως και 15/05/2019 ημέρα Τετάρτη.

3) Είμαι τελειόφοιτος μαθητής Ε.Π.Α.Λ στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και δίνω φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις. Μ’ ενδιαφέρει πολύ ο κλάδος της Ψυχολογίας, αλλά δεν γνωρίζω αν μπορώ να δηλώσω τη σχολή αυτή στο μηχανογραφικό μου για να έχω πρόσβαση.
Όχι δεν είναι στις επιλογές σου το τμήμα Ψυχολογίας, επομένως δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση από το Ε.Π.Α.Λ.

4) Είμαι μαθητής της Γ΄ Λυκείου από την Πάτρα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και έμαθα ότι θα ιδρυθεί Νομική σχολή στην πόλη μου. Θα μπορέσω να τη δηλώσω στο φετινό μηχανογραφικό;
Δυστυχώς όχι, διότι η έναρξη του τμήματος ορίστηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και μετά.

5) Είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο και μένω μόνιμα στην Κοζάνη. Μ’ ενδιαφέρει πολύ το αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και μου είπαν ότι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Κοζάνης θα γίνει Πανεπιστημιακό, άρα θα βγαίνω με τίτλο σπουδών αντίστοιχο του Πολυτεχνείου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο εφάμιλλης αξίας και επαγγελματικών δικαιωμάτων με εκείνο των αποφοίτων του Πολυτεχνείου όπου το πρόγραμμα σπουδών είναι 5ετές, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

6) Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και μ’ ενδιαφέρει το τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Μπορώ να το δηλώσω στο μηχανογραφικό μου αν και δεν έχω δηλώσει να εξεταστώ σε ειδικό μάθημα;
Δυστυχώς όχι. Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου/ας στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε Σχολές ή Τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα.

7) Είμαι υποψήφιος από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο και όταν συμπλήρωσα την αίτηση των Πανελλαδικών στο σχολείο μου, δεν δήλωσα επιθυμία για σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ωστόσο εκ των υστέρων και μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα ότι θα ήθελα να διεκδικήσω την είσοδό μου. Τι μπορώ να κάνω;
Υποψήφιος/α που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές του Λιμενικού Σώματος και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος/α για αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

8) Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών σπουδών. Δήλωσα εξέταση στα Αγγλικά, για να έχω στη διάθεσή μου και τα τμήματα που απαιτούν ξένη γλώσσα ως ειδικό μάθημα. Ωστόσο δεν προτίθεμαι τελικά να εξεταστώ στα Αγγλικά. Μπορεί αυτό το γεγονός να έχει επιπτώσεις στα τελικά μόρια που θα συγκεντρώσω για τα υπόλοιπα τμήματα;

Όχι, καμία, καθώς Υποψήφιος/α που δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

9) Είμαι υποψήφιος του 2ου επιστημονικού πεδίου και στην Αίτηση-Δήλωση που κάναμε στο σχολείο δήλωσα επιθυμία για Αστυνομικές σχολές. Αρκεί αυτό για να συμμετέχω στις διαδικασίες επιλογής ή χρειάζεται κάτι ακόμα;
Η δήλωση που έκανες είναι ενδεικτική της επιθυμίας σου για την εισαγωγή σε Αστυνομικές Σχολές. Όμως για να μπορέσεις τελικά να συμμετάσχεις στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές απαιτείται να υποβάλεις και αίτηση απευθείας στην Αστυνομία σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί στην προκήρυξη που θα εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο και να κριθείς ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

10) Είμαι υποψήφιος του 3ου επιστημονικού πεδίου με αγάπη για τον αθλητισμό και σκοπεύω να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου και το τμήμα των ΤΕΦΑΑ της πόλης μου, της Θεσσαλονίκης. Στην αίτηση-δήλωση που κάναμε στο σχολείο εξέφρασα την επιθυμία μου και δήλωσα τα ΤΕΦΑΑ για να συμμετέχω στα αγωνίσματα. Είναι αυτό αρκετό ή χρειάζεται να προβώ και σε κάποια άλλη κίνηση;
Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, πρέπει στην Αίτηση-Δήλωση να το δηλώσουν υποχρεωτικά, για να μπορέσουν τον Ιούνιο να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα.
Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποβάλει και σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2019) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Employ

 DeiteAkomi

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Αθηνα

Φειδιππίδου 27, 11527
T. 213 0360288 / 211 7706766
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονικη

Λ.Καυταντζόγλου 14Α, 54639
T. 2310 230545 / 2310 230415
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θες νέα και πληροφορίες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό; Γράψε μας το mail σου
×