Menu

Τα οφέλη του εθελοντισμού

Η εθελοντική εργασία στο εξωτερικό ίσως να φοβίζει κάποιους, όμως μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά πολύτιμη εμπειρία ανοίγοντας νέες προοπτικές. Σας παρουσιάζουμε τους πέντε σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι πρέπει να τη δοκιμάσετε!

Κάντε τη διαφορά

Η εθελοντική εργασία στο εξωτερικό μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνεισφέρετε στηρίζοντας έναν σκοπό που είναι σημαντικός για εσάς. Αν παθιάζεστε με τη φύση, θα μπορούσατε να συμμετέχετε εθελοντικά στον καθαρισμό παραλιών ή εθνικών πάρκων. Αν αγαπάτε τα ζώα, ίσως θα σας άρεσε να γίνετε εθελοντής σε κέντρο περίθαλψης ζώων. Ή, αν σας αρέσει να εργάζεστε με παιδιά, θα μπορούσατε να γίνετε εθελοντής σε ένα σχολείο ή σε ένα κέντρο νεότητας. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να επιτύχετε κάτι ξεχωριστό ενώ ταξιδεύετε. Φροντίστε όμως πριν αναχωρήσετε να έχετε κάνει την έρευνά σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι η συνεισφορά σας θα είναι βιώσιμη και θα έχει διαρκή θετική επίδραση στην τοπική κοινότητα.

Ενισχύστε τις προοπτικές σας για απασχόληση

Μπορεί να μην είναι αυτός ο βασικός λόγος για να γίνετε εθελοντής στο εξωτερικό, η εμπειρία όμως που θα αποκτήσετε θα αποτελέσει και μια θαυμάσια προσθήκη στο βιογραφικό σας. Θα αποδείξει ότι σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες προκλήσεις και ότι δεν φοβάστε τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση σε αυτή. Η ουσιαστική εθελοντική εργασία στο εξωτερικό όχι μόνο θα κάνει το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει, αλλά πιθανόν να αποτελέσει και ιδανικό θέμα συζήτησης στη συνέντευξη με πιθανούς εργοδότες.

Ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο

Με τον εθελοντισμό στο εξωτερικό θα αποκτήσετε σίγουρα νέες δεξιότητες, ανάλογα με το πού θα πάτε και το είδος εθελοντισμού που θα επιλέξετε. Οι δεξιότητες αυτές μπορεί να αφορούν κάτι συγκεκριμένο, όπως η μαγειρική, η διδασκαλία, οι κατασκευές ή η επιβίωση, μπορεί όμως να είναι και κάποιες µεταβιβάσιµες δεξιότητες τις οποίες θα αναπτύξετε εκεί, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η αποτελεσματική επικοινωνία. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι επίσης η ιδανική ευκαιρία να μάθετε μια καινούργια γλώσσα, καθώς θα περιβάλλεστε από φυσικούς ομιλητές και ίσως μάλιστα βρεθείτε να μιλάτε συνέχεια σε αυτή τη γλώσσα.

Γνωρίστε νέους ανθρώπους

Όπως ήδη αναφέραμε, ο εθελοντισμός στο εξωτερικό μπορεί να προκαλεί φόβο –ειδικά αν πρόκειται να βρεθείτε εκεί μόνοι σας– ωστόσο είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κάνετε νέες γνωριμίες. Θα συναντήσετε ενδιαφέροντα άτομα από όλο τον κόσμο. Αν θέλετε να γνωρίσετε άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς από την πρώτη κιόλας μέρα, γιατί να μην συμμετάσχετε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα εθελοντισμού; Θα σας δοθεί η δυνατότητα να συνεργαστείτε με άλλους εθελοντές και να μοιραστείτε μαζί τους αξέχαστες εμπειρίες, αναπτύσσοντας έτσι ένα πραγματικό αίσθημα κοινότητας, αλλά και φιλίες που θα κρατήσουν στον χρόνο.

Ανακαλύψτε τον κόσμο

Εάν σκέφτεστε ούτως ή άλλως να ταξιδέψετε, γιατί να μην συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα του ταξιδιού σας τον εθελοντισμό; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε μια νέα κουλτούρα και να ακολουθήσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, ίσως εκπλαγείτε από το πόσο οικονομικά προσιτός μπορεί να είναι ο εθελοντισμός. Παρότι η εθελοντική εργασία δεν αμείβεται, ορισμένοι οργανισμοί και προγράμματα προσφέρουν σε αντάλλαγμα για την εργασία σας διαμονή ή γεύματα σε χαμηλό κόστος. Μπορεί επίσης να καταφέρετε να χρηματοδοτήσετε το εθελοντικό σας ταξίδι μέσω κάποιας επιχορήγησης ή εράνου, που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το κόστος στο ελάχιστο σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος.

Τι περιμένετε λοιπόν; Ξεκινήστε να σκέφτεστε πώς θα γίνετε εθελοντής στο εξωτερικό σήμερα κιόλας!

Πηγή: ec.europa.eu (Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.)

DeiteAkomi

BannerSkakiera2018

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Αθηνα

Φειδιππίδου 27, 11527
T. 213 0360288 / 211 7706766
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θεσσαλονικη

Λ.Καυταντζόγλου 14Α, 54639
T. 2310 230545 / 2310 230415
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θες έξυπνες συμβουλές για την καριέρα σου; Γράψε μας το mail σου
×